R a d i c s B é l a - É l e t r a j z a

Magyar gitáros,énekes,zeneszerzõ..
Született:Budapesten ,1946 február 6-án.
Elhunyt: Budapesten , 1982 október 18-án.

Radics Béla élete és munkássága a korai magyar rocktörténet tragédiája. Gitártechnikája,zeneszerzõi vénája még ma is valóságos legenda. Rajongói,tisztelõi a magyar Jimi Hendrixnek, gitárkirálynak aposztrofálják, Béla önmagának az Erbé kapitány titulust adja.

Játszott a Sankó zenekarban,az Atlantiszban és a Pannóniábban is.

1968-ban megalakítja az elsõ magyar progresszív -és bluest játszó zenekart a Sakk-Matt-ot.

A zenekar tagjai:


Sajnos a 60-70-es években az akkori kultúrpolitika szinte üldözte. Õ volt az, aki megismertette a hazai beat-korosztállyal a rhythm and blues,valamint a blues-stílusok legnagyobbjainak, Jimi Hendrixnek, valamint a Cream együttes zenéjét. A Sakk-Matt-ban éppúgy,mint a késõbb alakúlt Tûzkerék együttesben kiváló zenésztársakkal játszik együtt, csak néhány név a teljesség igénye nélkül:

Budapesten, 1972 tavaszán megalakul az elsõ magyar szupergroup, a Taurus EX-T: 25 75 82. Ez volt az elsõ progresszív zenét játszó, nem "felülrõl vezérelt" formáció.Mindeütt elképesztõ sikereket aratnak.

A zenekar:

Az akkori Hanglemezgyártó Vállalat vezetõsége azonban valósággal szétzülleszti a "veszélyes" szupergroupot. Som Lajos helyére Zorán kerül, a zenekar vezetõje 1973-ban bejelenti a zenekar feloszlatását.

Béla másfél évig gitárt sem fog kezébe, mintha érezné, ez lehetett volna a nagy kiugrás lehetõsége, valósággal padlóra kerül. 1975-tõl ismét megalakítja a legendás Tûzkerék együttest,együtteseit.

Néhány név azok a zenésztársak körül akik megfordultak a kapitány zenekarában:

Zenéjével, életvitelével a SZABADSÁGOT testesítette meg, az akkori kultúrpolitika ezt nem nézte jó szemmel. Ahol lehetett igyekeztek lehetelenné tenni, sõt még elképesztõ és a mai napig utánozhatatlan gitárjátékát is megkérdõjelezték.

Radics hihetetlen gitártudását egyetlen kislemez õrzi, amelynek szövegét és zenéjét is õ szerezte a Zöld csillag. Szégyen.

Zoltán János

Külön köszönet a Radics Béla R. B. Emléktársaságnak, hogy rendelkezésünkre adták a fenti dokumentumot!